Среща за доброволчеството в Пловдив

На 28 февруари в Пловдивския университет се проведе информационна среща, в която няколко доброволчески организации представиха своите дейности.

Теодор Стойчев запозна присъстващите с възможностите, които се предлагат от Европейския корпус за солидарност и представи кампанията на Европейския парламент "Този път ще гласувам" за европейските избори през май 2019 г., която ще разчита на доброволци, за да разпространяват посланията й за важността на процеса на гласуване.

Франц Кадири от Фондация "Пловдив 2019" разказа, че вече имат записани над 1500 доброволци и впечатляващ брой хора са се включили в церемонията по откриването на Европейската столица на културата. Той представи и основните събития, планирани в програмата й през 2019 г., която включва над 500 прояви, сред които Айляк парад и Hills of Rock. Една от доброволките във фондацията, Надежда Ганева, изтъкна многото различни дейности, в които доброволците биха могли да се включат в зависимост от интересите си.

Мария Нешева и Мария Кацарова представиха накратко историята, структурата и дейностите на Българския младежки червен кръст в социалната сфера, международното хуманитарно право, здравната просвета и първата долекарска помощ. Ренета Венева представи множеството доброволчески проекти в мрежата на Националния алианс за работа с доброволци, като наблегна на необходимостта от обучение и адекватна подготовка за доброволците. Тя подчерта, че доброволците в България са предимно млади хора, но техният дял е едва 5-7% от населението.

Накрая Пламен Въргов представи и дейността на Центъра за доброволчество в Пловдивския университет.

Въпросите на публиката бяха свързани с доброволческите стажове в Пловдивския университет, възможностите доброволците да опитат различни дейности, участието в програми на Европейския корпус за солидарност и др. Някои от присъстващите също споделиха свой опит от доброволчески дейности и представиха дейностите на своите организации.

Пълен запис на срещата можете да видите тук.