Имат ли значение фактите? Дезинформацията по време на избори

На 22 януари 2019г., Бюрото на Европейския парламент в България организира публично събитие на тема „Имат ли значение фактите? Дезинформацията по време на избори“ в зала 6 на НДК с четирима чуждестранни лектори, на което присъстваха над 150 души. На срещата бяха обсъдени проблеми, обвързани с фалшивите новини в контекста на предстоящите европейски избори. Анели Ахонен от „Ийст Стратком“, част от Европейската служба за външна дейност, се спря на дезинформацията, идваща от Русия и начина, по който Западна Европа е представена на световната сцена, с акцент върху предстоящите европейски избори. Основателят на WhoTargetsMe Сам Джефърс говори за целевото таргетиране в съвременните избори и нуждата от по-голяма прозрачност. Крейг Дуайър, съосновател на Инициативата за прозрачен референдум, обясни как неговата организация е противодействала на дезинформацията по време на референдума за абортите в Ирландия. Марайе Аренце, образователен координатор в DROG, разказа  за „ваксинирането“ на потребителите на новини срещу дезинформацията и накара публиката да се включи в симулативна игра, приемайки ролята на разпространител на дезинформацията, за да демонстрира техниките за представяне на фалшиви новини. Модератор на срещата беше журналистът Светослав Иванов.

Презентациите бяха последвани от дискусия с лекторите. Публиката постави въпроси за това кой е таргетиран и към кого са насочени фалшивите новини – дали към по-възрастното поколение, което е и по-активно при гласуване, или при т.нар. „дигитални номади“ от младото поколение. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с ролята на традиционните медии в процеса на развенчаване на митове, бяха дадени примери със събудили разделение в обществото теми и проблеми, обвързани с влиянието на дезинформацията от други държави. 

Цялото събитие беше предавано на живо в страницата на Бюрото на Европейския парламент и можете да гледате пълния запис тук.