Европейски избори 2019: какво следва?

"Нещо като нищо друго на света, нещо уникално – това е Европейският съюз", каза Ингрид Шикова по време на дискусията "Евроизбори 2019: сега накъде?", организирана от Бюрото на Европейския парламент на 28 юни 2019 г.

На фона на предстоящата същия ден неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел, Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема "Евроизбори 2019: какво следва?", посветена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа. Водещ на дискусията беше известният български журналист Кирил Вълчев.

В Дома на Европа в София проф. Ингрид Шикова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски" и експерт в областта на политиките на ЕС, Владимир Шопов, политолог, и Марчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България, коментираха избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от отминалите европейски избори ще променят европейския политическия пейзаж.

 

Проф. Ингрид Шикова заяви, че "предстои упорита и ежедневна работа за европейското обединение и добруването на европейците" и всеки избран евродепутат трябва да го има предвид, а избирателите са дали ясен сигнал, че "искат Европа". "Европейският съюз трябва да преоткрие своята мисия, а тя е "Европа, която защитава", добави тя. "Доверието си отива на кон, а се връща пеша", подчерта г-жа Шикова. "Ето защо всички институции трябва да работят за връщането на доверието в политиката и в политиците."

Политологът Владимир Шопов смята, че един от основните резултати от отминалите избори е "промяна в относителната тежест на европейските институции", като при наличието на един по-фрагментиран Европейски парламент от голямо значение ще бъдат личността, която ще го оглави, както и кой ще заеме поста на председател на Европейския съвет. Има овладяно недоволство към ЕС, заяви той, но и малко по-осъзнати ползи от този съюз, което поне донякъде се дължи на факта, че последните три кризи бяха транснационални, заключи той.

Според социолога Марчела Абрашева европейските избори показаха, че "не всеки критичен поглед върху Европейския съюз означава евроскептицизъм; не всяко критично мнение означава, че Европейският съюз се разпада". Относно ниската избирателна активност в България Марчела Абрашева коментира, че "България е една от страните с най-висока подкрепа на еврочленството – и в ценностен, и в прагматичен смисъл. Колкото по-бързо българският обществен дебат излезе от говоренето, че ние сме малка страна и от нас нищо не зависи и следователно няма мотивация да се гласува, толкова по-бързо ние ще можем да променим тази картина".   

Запис на дискусията може да гледате на сайта на Бюрото на Европейския парламент.