Обобщение на дискусията за водещите кандидати в Дома на Европа на 16 май

На 16 май 2019 г. в Дома на Европа в София се проведе дискусия на тема „Водещите кандидати в Европейските избори 2019: сблъсък на идеи за бъдещето на Европа“, на която бяха обсъдени кандидатите за председателския пост на бъдещата Европейска комисия. На откриването Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, сподели, че дискусиите по този въпрос ще започнат на Срещата на върха в Брюксел на 28 май. Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, изтъкна, че процедурата на „водещите кандидати“ цели да доведе до по-голяма прозрачност и да придаде общоевропейски характер на предизборната кампания.

Според Весела Чернева, директор на софийския клон на Европейския съвет за външна политика, на дебата „Евровизия“ между водещите кандидати предната вечер, антиевропейските гласове са били по-умерени, което потвърждава и наблюденията на ЕСВП, че хората всъщност са по-проевропейски настроени, отколкото демонстрира най-шумната част от политическия спектър. Според нея тези избори ще са едни от най-европейските, защото хората искат да има дебат за бъдещето на Европа. Тя посочи, че темата за върховенството на закона е важна за гражданите и те осъзнават, че не могат да се справят само на национално ниво. Ето защо те разчитат много на Брюксел да бъде пазителят на правилата, като държи под контрол ексцесиите на националните правителства. Не може да има ЕС „а ла карт“, при който да се ползваме от неговите облаги, но без да спазваме задълженията към него, изтъкна тя.

Боряна Димитрова, директор на агенция Алфа Рисърч, посочи, че дори най-радикалните измежду водещите кандидати не са поставили под съмнение европейския проект, но и т.нар. системни партии също не предлагат безусловно запазване на статуквото. Според социологическите проучвания избирателната активност на предстоящите избори в България се очаква да бъде около 35%, като се очаква до урните да отиде най-вече твърдия електорат на партиите, подчерта тя.

Според политолога Владимир Шопов някои от кандидатите са скрили реалните си позиции по будещи противоречия въпроси като миграцията. Той посочи, че е малко вероятно някой от излъчените кандидати действително да бъде следващия председател на ЕК. Макар декларираният консенсус на кандидатите по много от разискваните теми да е видим, в ЕС няма съгласие за това какви инструменти и решения да бъдат приети в отговор, заяви той. Според него очакваната фрагментация на бъдещия ЕП парадоксално може да „отпуши“ законодателния процес по въпросите, които са стигнали до задънена улица. Конфликтът между Източна и Западна Европа, който наблюдавахме покрай дискусиите за пакета „Макрон“, ще продължава да се задълбочава. Западният стремеж към повишаване на социалните стандарти се възприема на Изток като лишаване от изконно икономическо предимство, посочи г-н Шопов.

Коментаторите изтъкнаха както ясните ангажименти към конкретни политики, поети от някои кандидати, така и факта, че много от тях се опитваха да говорят на всички, без диференциация, докато теми като миграция звучат много различно в различните краища на Европа.

Присъстващите посочиха, че дебатът предишната вечер е бил елитарен и не е засегнал важни теми като реформата на еврозоната и политиката спрямо страните, в които е застрашен принципът на правовата държава. 

Модератор на дискусията бе журналистката Добрина Чешмеджиева.