Фестивал на идеите за Европа

Между 8 и 16 април Центърът за култура и дебат „Червената къща Андрей Николов” организира Фестивал на идеите за Европа, по време на който популярни европейски и български имена от различни сфери ще представят и обсъдят бъдещето и развитието на Европейския съюз.

 

Месец преди предстоящите ключови избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 23-26 май в целия Европейски съюз, София ще бъде домакин на едноседмичен Фестивал на идеите за Европа, съфинансиран от Европейския парламент. В рамките събитието, което ще се проведе между 8 и 16 април, популярни европейски и български имена от сферите на културата, политиката, философията, журналистиката и активизма, ще представят и дискутират своите визии на развитието на Европейския съюз.

 

Програмата на фестивала, организиран от Центърът за култура и дебат „Червената къща Андрей Николов", включва лекции на международно признати автори и експерти и дебати по водещите теми от европейския дневен ред с българско участие. Представители на различни политически групи ще бъдат поканени на публично достъпни разговори под формата на куизове, в рамките на които да представят своите визии за развитието на ЕС и България в европейски контекст.

 

Целта на инициативата е да предизвика задълбочен, свободен и отворен разговор по теми, ключови за бъдещето на ЕС, в който наравно с водещи публични имена, да участват и заинтересовани български граждани. Достъпът до всички планирани събития е напълно отворен и безплатен, като от участниците ще бъде изисквана единствено предварителна регистрация поради ограничени места.

 

Сред поканените лектори са

·         Килиан Клайншмид - едно от най-известните имена в хуманитарната сфера на глобално ниво, превърнал най-големия бежански лагер за сирийци Заатари в Йордания в пример за ефективна организация

·         Даниел Кайзер - журналист, работил за чешката секция на BBС, вестник „Лидове новини", автор на политическата биография на Вацлав Хавел

·         Николо Миланезе - поет, философ, председател на паневропейското гражданско движение Европейски алтернативи

·         Хосе Игнасио Торебланка - испански журналист и политически анализатор

·         Кшищов Чижевски - виден полски интелектуалец и културолог, писател, режисьор, аниматор на междукултурни събития, философ, есеист

·         Иван Кръстев - политолог, председател на УС на Център за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna)

·         Кристоф Леклерк - основател на медийната мрежа Евроактив, председател на фондация Евроактив

 

Фестивалът на идеите за Европа е единствена по рода си инициатива, която ще даде възможност на всеки заинтересован гражданин да получи информация по най-важните въпроси, които ще очертаят бъдещия облик на Европейския съюз и България в следващите години.

 

Проектът се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент (ЕП) в партньорство с Центъра за либерални стратегии, Европейската мрежа на къщи за дебат Time to Talk, Offnews.bg, Mediapool.bg. и културните центрове на Испания (Институт Сервантес - София), Германия (Гьоте институт), Чехия (Чешкия център) и Полша (Полски институт) у нас.

 

EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.

 

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук.

 

Ако желаете да се включите като доброволец при провеждането на събитията във фестивала, можете да се свържете с организаторите на адрес: info@redhouse-sofia.org.

Кога

-

Къде

Червената къща, Институт Сервантес - София, Софийски университет - Огледална зала
ул Любен Каравелов 15
София 1142
Bulgaria

За връзка

Таня Чунтова